Zsebben a STORE CAPITAL

Tavasszal újabb szép skalppal bővült a REIT portfólió, a szolgáltató és kereskedelmi szektorban − Triple Net Lease konstrukcióban − ingatlanokat bérbe adó STOR CAPITAL-ban sikerült 215 részvényt vásárolni, összességében jó áron, az induló osztalékhozam 5% feletti. Az Amazon és az e-kereskedelem okozta rémület az egész retail piacot megrengette, így nagyszerű lehetőség adódott a bevásárlásra, nézzük mi került a kosarunkba:

A jó értelemben véve minden hájjal megkent menedzsment 2011-ben alapította a REIT-et, több mint három évtized tapasztalatát tudják felvonultatni. Ez nem hátrány egy olyan szektorban, ahol a tűzkeresztséget nem egy MBA-s vizsgán, hanem egy ingatlanpiaci összeomlásnál lehet megszerezni.

Az ingatlanportfólió több mint 1750 egységet foglal magában 369 bérlővel, 48 államban, 107 különböző iparágból:

Láthatjuk, hogy a klasszikus kiskereskedelmi szektor csak 18%-ot képvisel a bérbe adott ingatlanok esetében, és azok egy jelentős része is ellenálló az online vásárlással szemben. Ezt persze majd az idő eldönti.

Az ingatlanok földrajzi diverzifikációjába szintén nehéz belekötni, bár ez nálam annyira nem szokott szempont lenni:

Nézzük a fontosabb mutatószámokat: az átlagos hátralévő bérleti időszak 14 év, az ingatlanok kihasználtsága 99,5%-os és a Top 10 bérlő az árbevétel mindössze 18%-át jelenti.

Nagyon fontos, hogy a bérleti szerződések 75%-a olyan bérlőhöz kapcsolódik, aki hitelminősítési besorolással rendelkezik. A Társaság saját minősítési rendszert is használ, ez azért érdekes, hogy a saját besorolás átlagosan három szinttel magasabb értékelést ad a bérlőknek, mint a Moody’s. Tudjuk, hogy mindent szentnek maga felé hajlik a keze, de arról nincsen tudomásunk, hogy a STORE ügye a római Szentszék elé került volna…

Az impozáns grafikonok ellenére – kezeljük fenntartásokkal a szép színes prezentációkat – a Társaság a valóságban is szemrevaló növekedést tudott felmutatni az elmúlt időszakban.

Láthatjuk, hogy éves átlagban 8,6%-al tudta növelni osztalékát az elmúlt négy évben, de ezt könnyedén megtehette, hiszen az elért eredmény (AFFO) erre bőven lehetőséget biztosít. Az osztalékfizetés biztonsága tehát rendkívül magas (68%-os Payout Ratio 2016-ban), így a következő években további osztalék emelkedés várható.

Érdemes összehasonlítani a bérleti szerződések minőségét és az osztalék fedezettségét a szektortársak mutatóival is, különösen azért, mert olyan kiváló REIT-ekkel szemben is megállja a helyét, mint a Realty Income (O), vagy a National Retail Properties (NNN).

2017 első negyedévének végén a Társaság hosszú távú hitele $2.6 milliárd dollárra rúgott, 6.2 éves átlagos lejárati idővel, átlagosan 4.5%-os kamattal (100% fix kamatozású). Összességében egy “jó minőségű”, flexibilis pénzügyi helyzettel bír, ennek megfelelően a Fitch és az S&P is BBB-besorolással ajándékozta meg, pozitív kilátással párosítva.

Összefoglalva:

A STORE CAPITAL sok szempontból is szemrevaló (bérleti szerződések hossza, Triple Net Lease, minőségi bérlők), diverzifikált REIT, amely tapasztalt menedzsmenttel és az átlagosnál erősebb mérleggel rendelkezik.

Az 5% feletti induló osztalékhozam, a kiválóan fedezett osztalék és a biztató osztalék növekedési kilátások összességeben meggyőztek arról, hogy érdemes felkapaszkodni erre a hajóra (még Brad Thomasnál is STRONG BUY), így a STORE CAPITAL mostantól negyedévente 62 dollárral gazdagítja a REIT portfóliót. Soha rosszabb vásárt.

Forrás: www.storecapital.com

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük