Viszlát Taubman!

A. Alfred Taubman hosszú évtizedek alatt szívós munkássággal építette fel élete fő művét, a Taubman Centers ingatlanbirodalmát, amelyet a tegnapi nap folyamán a fiúk, Robert és William átengedtek az iparág zászlóshajójának, a Simon Property Groupnak, egy tál lencséért potom 52,5 dollárért. A tranzakcióra a részvényeseknek is rá kell még bólintani, de ez nem tűnik akadálynak.

A TCO 2003-ban még ellent tudott állni a felvásárlási kísérletnek (akárcsak a Macerich), másodjára viszont már “elbukott”.

Az ügylet részleteit a TCO és az SPG honlapjain el lehet olvasni, ezekkel nem untatnék senkit, inkább nézzünk meg pár érdekességet a tranzakció kapcsán:

  • az SPG a meglévő ingatlanállományánál magasabb minőséget vesz át, köztük egészen páratlan épületeket, az USA mall-ok “koronaékszereit”,
  • az SPG nemcsak méretgazdaságossági előnyökkel bír, hanem hatékonyabb üzemeltető is a TCO-nál, vagyis több eredményt fog tudni kisajtolni ezekből az épületekből,
  • az SPG jobb kondíciókkal fogja tudni refinanszírozni a TCO hiteleit, jelentős kamatmegtakarítást elérve ezzel.

Nézzük az értékeltséget:

Kb. 14-es P/AFFO mellett, 6-7% közötti cap rate-re bólintottak rá a felek, ez minden csak nem drága, hiszen az átlagos minőségű REIT-ek 16-18 P/FFO mellett elérhetőek jelenleg, a prémium minőségért pedig 20-25 P/FFO-t kérnek mostanság, gondoljunk csak az agyonsztárolt housing, storage, data center, cell tower és industrial REIT-ekre.

A TCO részvényesek tegnap pezsgőt bontottak, pedig ha nem is kirabolták őket, de a prémium kivásárlási árat nem kapták meg az egyedi, pótolhatatlan értékeikért. Pezsgőt bontani egyvalakinek indokolt szerintem a tegnapi nap után: David Simon-nak, aki olyan mérleget tartott fent az SPG-nél, ami lehetőséget biztosított neki, hogy a retail apokalipszis tetőpontján (?) zsebből kifizesse a megroggyant árú TCO-t.

Az ár megroggyant, de a TCO nem, a felvásárlás híre mellett kevesen vették a fáradtságot a negyedéves jelentés átfutására, pedig ott a következőket láthatjuk:

  • rekord vásárlói költések az adott területre vetítve,
  • rekord beszedett bérleti díjak,
  • növekvő FFO,
  • 94%-os kihasználtság
  • 4,6%-os (!!!) comparable center NOI

A tegnapi nap folyamán (közel 30%-os árfolyamnyereség + osztalékok melett) megváltam a 14 P/AFFO-s TCO-tól – és részben további – 12 P/FFO-s SPG-t vettem rajta, benne a TCO-s épületekkel, immár David Simon-al a kormánykeréknél, soha rosszabb üzletet.

(Emellett az Omnicom-Altria páros került még bele a kosárba)

 

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük