Rekordokkal tűzdelt év, nem kevés tanulsággal

A 2019-es év elég mozgalmasra sikerült, köszönhetően a nagyot vágtázó REIT-eknek. Összesen 18 REIT-től váltam meg, átlagosan 25%-os árfolyamnyereséggel, az osztalékokat nem számítva (sic!), míg a klasszikus osztalékfizető cégeknél 6 és 17% volt ez a két szám.

REIT   Classic
         
CIO -2%   FLO 24%
DEA -4%   IBM -1%
EXR 68%   INGR 1%
IRM 0%   LRCX 63%
KIM 30%   QCOM 29%
NNN 13%   SWM -11%
NSA 41%      
O 35%   ÁTLAG 17%
OHI 14%      
PEGI 33%  
DOC 7%  
SABRA 16%  
STAG 34%  
STOR 49%  
VTR 29%  
WPC 34%  
WELL 46%  
HTA 14%  
     
ÁTLAG 25%  

Akadtak cégek, amelyek egyszerűen csak lelassultak (és emellett nem szimpatikus tőkeallokációs döntéseket hoztak (lásd: IBM, FLO), mások a számomra kritikus értékeltségi szintek fölé emelkedtek (pl. O, WELL, EXR), végül olyan REIT is volt, amelyet szép prémiummmal felvásároltak (PEGI).

Akár – szép csendesen – egy pezsgőt is pukkanthatnék az év végéhez közeledve, hiszen a fenti számok könyörtelenül azt mutatják, hogy a REIT portfólió alaposan orrbaverte a magyar ingatlanbefektetési alapokat, amelyek megrekedtek 2-3%-os éves hozamnál, akkor, amikor az ingatlanpiac soha nem látott csúcsokat döntöget. Félelmetes belegondolni abba, hogy ezek a befektetési alapok milyen eredményeket fognak szállítani, ha az ingatlanpiaci ciklus lejtős oldalára érkezünk majd.

Ami ennél is félelmetesebb az (a barnamedve) az a kósza gondolat, hogy az ingatlanalapokat elvileg profi szakemberek működtetik, 2-3%-os éves eredménnyel, hobbi REIT-esként pedig bőven 20% feletti éves átlagos eredményt sikerült realizálni az elmúlt 3 évben. Mi következik ebből?

Sajnos semmi jó.

A profitrealizálás ugyanis akkor jelentkezik, amikor egy REIT eladásra került, márpedig a REIT hosszútávú ingatlanbefektetési  termék, nem pedig kereskedős eszköz. Az idei év legnagyobb tanulságát pont az értékpapír számlát kezelő cég szállította annak az üzenetnek a formájában, ami örömmel értesít arról, hogy kedvezőbb forgalmi költségekkel vásárolhatok értékpapírokat, köszönhetően a megnövekedett tranzakcióimnak. Ennél találóbb figyelmeztetés nem is érhetett volna, úgyhogy újabb tanulság vésődött be: a hosszú távú sikerre vezető szabályokat sokkal következetesebben kell alkalmazni a jövőben.   

A rekordok nem kerülhetik el a beérkező osztalékokat sem, a mall REIT-eknek köszönhetően várhatóan 2000 dollárnál fog tetőzni a december havi osztalékfizetés, kiütve ezzel a grafikon határait. Mivel az egyik legféltettebb kincsünk Arlequin tudása, a pénzen és a hatalmon történő nevetés, ezért a december havi osztalékokat csakis a Magyar bohócok a betegekért alapítványnak küldhetjük!

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük