Rekord januári osztalékeső

2019 első hónapja rekord osztalékbevételt eredményezett mind a Classic, mind pedig a REIT portfólióban, hiszen összesen 1034 dollár érkezett 22 cégtől, amit egyből át is csatornáztam a Gyermekgyógyítók Alapítványnak, ennél jobb helyre most nem is kerülhetne.

De nézzük a részleteket!

Négy évvel ezelőtt egy budai irodaház ötödik emeletének szuperpanorámás tárgyalójában várakoztam a pénzügyi tanácsadómra. Mindig is kíváncsisággal vegyes utálattal érkeztem ezekre a helyekre, mert egyrészről szivacsként szerettem volna magamba szívni a hasznos tudást, másrészről viszont fizikailag is rosszul éreztem magam az ilyen steril üvegpalotákban, nemhiába, egyszerű lakótelepi gyerekként nőttem fel. A forgatókönyv minden egyes alkalomkor a következő volt: a pénzügyi tanácsadóm – velem egykorú srác – hosszas fejtegetésbe kezdett a dél-amerikai piacban rejlő lehetőségekről és óva intett az délkelet-ázsiai piactól, vagy éppen fordítva, de a vége úgyis mindig ugyanaz volt: adtuk-vettük a legkülönfélébb fantázianevű befektetési alapokat, részvényeket, kötvényeket.

Tíz év alatt ez volt a harmadik vagyonkezelő, akire rábíztam a véres verejtékkel megkeresett és megtakarított, adózott forintjaimat. De a szuperpanorámás tárgyalóban üldögélve hiába néztem az üvegfalon a sok oklevelet és plecsnit, miszerint jelenleg ez a cég Magyarország egyik legjobb befektetési tanácsadója, az érzés legbelül most is ugyanaz volt: a könnyen osztott befektetési „tippek” megjátszása után a kockázat minden esetben nálam van, ha pedig nyerünk, akkor felezünk a hasznon. Na, ebből a tippelgetésből és a ködös magyarázatokból lett elegem tíz év után. 

Most már nem kell tippelgetnem. A lassú és unalmas osztalékfókuszú befektetési stratégiának köszönhetően végre saját magam intézhetem a vásárlásaimat, nincsen szükségem költséges tanácsadókra. Igaz, hogy sok melóval, tanulással, olvasással jár, de szeretek válogatni a jobbnál jobb osztalékfizető cégek között, örömmel lapozgatom a REIT elemzéseket, és próbálok minél többet tanulni a hibáimból.

Az eredmény elég kézzelfogható: 2019 januárjában összesen 22 cégtől „érkezett fizetés”, a Classic portfólió cégei 218 dollár osztalékot fizettek, míg a REIT-ek 816-at, így a családi költségvetés kb. 48%-a már ebből a két megtakarításból állt össze ebben a hónapban. Az osztalékfókuszú befektetés nem ígér gyors meggazdagodást, lépésről-lépésre kell építkezni, így belátható időn belül nem mehetek „nyugdíjba”, de a szép katonásan érkező osztalékok évről-évre egyre jobban tehermentesítenek a rendes munkám alól.

Mi várható a 2019-es évben a Classic portfólióban?

10% feletti osztaléknövekedéssel számolok összességében, ami jóval az infláció feletti érték. Vannak cégek, amelyektől masszív kétszámjegyű osztalékrobbanást várok (Lear Corporation, Lam Research, Broadcom, Alliance Data Systems), vannak a közepes, 10% körül emelők (Apple, Cisco, Walgreens, Unilever, Omnicom, stb.), a sort pedig – a különféle akvizíciók (CVS, AT’T) miatt – az alacsonyabb osztaléknövelők (0-5%) zárják. A Classic portfólióban egyedül a Schweitzer-Mauduit gyengélkedik, de az ő osztalékfizetési biztonsága is egészen magas, így osztalékcsökkenéssel egyik társaságánál sem számolok.

Mi várható a 2019-es évben a REIT portfólióban?

 Itt 2-5% közötti növekedéssel számolok összességében, de ez nem meglepő, hiszen a REIT-ek az eredményük döntő részét osztalék formájában visszafizetik, így kevesebb terük marad a növekedésre. Ennek ellenére 5%, vagy e feletti osztaléknövekedést várok több szereplőtől is (Store Capital, Simon Property, NNN, Realty Income, Iron Mountain, stb.). Vannak olyan REIT-ek, amelyek az eredményük közel 100%-át fizetik ki, esetleg hatalmas karbantartási munkák elé néznek, vagy a problémás bérlőkkel küzdenek, így az ő esetükben nem várható további emelés ebben az évben (pl. City Office, Omega Healthcare, Kimco, Sabra Health Care, stb.). Osztalékcsökkentést ugyan senkitől sem várok, de azért cseppet sem lennék meglepve, ha a magasabb kockázatú REIT-ek közül 1-2 mégis rákényszerülne erre a lépésre (WPG, UNIT).

Célok 2019-re

Meglehetősen csendesnek ígérkezik ez az év, hiszen a havi 1 vásárláson kívül – amelyekről természetesen igyekszem majd beszámolni – nem várható semmi extra. A növekvő osztalékok és a növekvő osztalékok újra befektetése várhatóan újabb rekord évet eredményez majd, az óvatos számítások szerint is 2019 végére 1000 dollár környékére hízik a havi átlagos osztalékfizetés.

 

További célok:

 • Heti 1 cikk megírása
 • Mindhárom alapítvány támogatásának a folytatása
 • REIT portfólió minőségének folyamatos javítása
 • Várólistán lévő könyvek olvasása

 

 

 

 

2 válaszok
 1. Dani
  Dani says:

  Kedves Osztalekvadasz!

  Gratulálok az eredmenyeidhez! Pár hete találtam rá az oldaladra, és nagyon megragadott a téma. Én is szeretném a megtakaritasaimat hasonló képpen befektetni. Milyen könyvekkel érdemes kezdeni? Az oldalad mindenképpen továbbra is olvasni fogom, remélem lesz rá időd.

  Üdv,
  Dani

  Válasz
  • Takács Gergely
   Takács Gergely says:

   Szia! Sólyomi Dávid: Osztalékból szabadon könyvével érdemes indítani, annál érthetőbbet nem hiszem, hogy találsz kezdésként. Sok sikert, üdv!

   Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük