Potyautas a fedélzeten

A REIT birodalmunk alapjainak a lerakásakor érdemes olyan defenzív iparágakat választani, amelyek egy nagyobb válság esetén is képesek jó teljesítményt szállítani, a Self Store szektor ebből a szempontból egy racionális választás lehet.

Az alapok betonozása során így került be a REIT portfólióba az Extra Space Storage, egy csipetnyi Public Storage, és egy szekérderéknyi National Storage Affiliats is. A Cubesmart miatt vérzett a szívem, de úgy éreztem, hogy az már tényleg túlzás lenne. A Self Storage szektor mellé filctollal rajzoltam tehát egy nagy zöld pipát, és már irányítottam is volna a duplacsövűmet más iparágak felé, amikor a horizonton, öszvérháton, egyenes derékkal lovagolva feltűnt az öreg Dean Jernigan.

 

John Fowlerrel együtt bátran mondhatom, hogy olvasottságom magasan az átlagos söpredék fölé helyez, ezért magabiztosan nyúlok az öszvéres hasonlathoz a JCAP bemutatásánál is. A világirodalomban az egy kezünkön meg tudjuk számolni az olyan öszvéreket, amelyek a történet cselekményeire is komoly hatást gyakorolnak és Sam Hawkinsnak, a „háromlevelű lóhere” vezérének az öszvérére ez mindenképpen elmondható. Az erős, szívós és igénytelen állat nagyszerűen egyesíti a ló és a szamár előnyös tulajdonságait, így az öszvérháton lovagló Sam Hawkins csak első olvasásra tűnik nevetségesnek, a regényben egy nagyon is versenyképes helyzetben van.

A Jernigan Capital egy hasonló öszvér, a Mortgage REIT és az Equity REIT egy furcsa nászából született hibrid REIT. A Társaság részletes felépítésével és működésével nem untatnék senkit, most csak legyen elég annyi, hogy tőkét és jótanácsot biztosít a Self Store fejlesztők számára, hogy azután majd cserében résztulajdont kapjon az elkészült ingatlanokból. A tulajdonrészt nem szükséges minden esetben átvennie, a legtöbb esetben opciós joga van. A Társaság célja, hogy az elkövetkező pár évben a Mortgage irányból elmozduljon az Equity irányba, ahogy egyre másra veszi át az ingatlanokat, úgy halad majd szépen előre ezen a kívánatos úton. A csavaros észjárásukat ennél egyszerűbben nem is lehetne bemutatni:

 

A kihelyezett tőkéjük a következő években fogja igazán éreztetni a hatását, a kapott kamatok és az egyre növekvő bérleti díjak egyszerre teremtenek majd nagyon kényelmes pénzügyi helyzetet a REIT számára 2018-ban és 2019-ben is.

Hagyományos REIT elemzéssel nem érdemes foglalkozni most, hiszen máshogy használja a hiteleket, más a számviteli sajátossága, nem hasonlítható egyetlen normális REIT működéséhez sem.

Az osztalékhozam mindenesetre elsőrangú, 7% feletti, az osztalék fedezettsége is összességében rendben van, a társaság pénzügyi helyzet szolid.

A menedzsment egészen páratlan, az öreg Dean az elmúlt 32 évben több, mint 3 milliárd dollárt helyezett ki fejlesztésekre, a Cubesmart élén csodát tett, és emellett élményszámba mennek a Conference Call-jai is, erre viszonylag kevés CEO képes, hogy udvariasan fejezzem ki magamat. Érti és szereti is a szakmáját, és az osztalékvadászok pont ilyen menedzsmentről álmodoznak minden REIT esetében. A Társaság és a menedzsment házasságát egy 8%-os vezetői tulajdonrész pecsételi meg, ami már csak a hab a tortán.

 

A kockázatok között sok mindent ki lehet emelni (hitelkörnyezet, a partnercégek teljesítménye, kifejezetten erős versenytársak, túlépítettség), egészen kivételesen most a méretbeli hátrányok is jelen vannak, a REIT piaci kapitalizációja alig 260 millió dollár, ez aprópénznek számít a versenytársakhoz képest, remélem ezt pár év alatt kinövi a társaság.

Az Osztalékvadász puskája egy kicsit 20 dollár alatt terítette le a JCAP-et (az osztalékportfóliót évi 504 dollárral gyarapítja), ha figyelembe vesszük, hogy pár év múlva egy Equity REIT-ről beszélünk, akkor az értékeltsége kifejezetten vonzó.

De most már tényleg tele van a Self Store zsákom.

 

Forrás:https://www.jernigancapital.com

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük