Osztalékbefektetőként mit tanulhatunk Kínától?

Az idei legjobb olvasmányom eddig egyértelműen Henry Kissinger: Kínáról című könyve, amely betekintést enged számunkra egy olyan birodalom működésébe, amely a nyugati világ előtt gyakorlatilag évezredeken át rejtve maradt.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy három napon és három éjjelen át virrasztottam a könyv fölött, mert a 600 oldal nagyobb részét a diplomáciai tárgyalások bemutatása teszi ki, mégis roppant érdekes tanulsággal járhat a számunkra.

Kína valamit nagyon pontosan megtanult a történelméből: csak türelem kell, az idő úgyis nekik dolgozik. Ezt a taktikát számtalan alkalommal sikerre is vitték: ha barbár törzsek törtek be a területükre és feldúlták a fél országot, akkor is végtelen nyugalommal álltak a megváltozott helyzethez: először időt kértek, azután tárgyaltak, időt húztak, esetleg teljesítettek pár követelést, de pár tíz év alatt végül a kulturális fölényükkel magukba olvasztották a betolakodókat. Ha felkelések törtek ki és részekre szakadt az ország, akkor sem kapkodtak: tudták, csak idő kérdése, hogy a Mennyei Királyság újra egyesüljön egy dinasztia irányítása alatt és így helyreálljon a világ egyensúlya.

Roppant érdekes, amikor például Kissinger az éppen aktuális tárgyalópartnerének véleményét kéri ki a Tajvanhoz fűződő viszonyukról. Most még nem lehetséges, de Tajvannak 100 év múlva vissza kell térnie Kínához – közli a kínai fél. Három évtized múlva Kissinger egy újabb találkozón ismét rákérdez a témára: változott-e bármit Kína álláspontja a korábban elmondott 100 éves időtávhoz képest? Igen, már csak 70 év van hátra – hangzik a válasz.

Osztalékbefektetőként ezt a hozzáállást kell elsajátítanunk: nem sietünk sehová, az idő úgyis nekünk dolgozik. El kell tudni fogadni: a most elvetett mag ugyan még a mi életünkben termést fog hozni, de a gyümölcseit igazán csak a gyerekeink és az unokáink fogják majd learatni. A XXI. század nyugati civilizációjának gyermeke mindent egyből, azonnal akar fogyasztani, élvezni. A kínai történelem a hosszú távú gondolkodásra, és az abból fakadó „elkerülhetetlen” sikerre tanít minket, hiszen tudjuk, hogy a tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik (kínai közmondás).

Ne ébreszd fel az alvó óriást!

 

 

 

1 válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük