Omega Healthcare – megtorpanás vagy hasraesés?

Sokan kérdeztétek, hogy mi a véleményem az egészségügyi létesítményeket kezelő Omega Healthcare nevű REIT-ről. Anélkül, hogy részletesebb elemzésbe bocsátkoznánk, inkább összegyűjtöttem 6 olyan észrevételt, ami árnyalhatja a képünket erről az – elmúlt évtizedben hatalmas népszerűséget szerzett – REIT-ről.

 1. A Társaság 2018 tavaszáig egy komoly osztaléknövelőnek számított (ráadásul nem is akármilyen mértékben) hiszen hosszú éveken keresztül képes volt arra, hogy negyedévről-negyedévre (!) növelje a kifizetett osztalékokat. Ennek az emelési történetnek szakadt vége egy évvel ezelőtt, ami mindenképpen jelzésértékű lehet a számunkra.
 2. A Társaság által bérbe adott ingatlanok ahhoz a skilled nursing szektorhoz kapcsolódnak, amely számos kihívással néz jelenleg is szemben, gyakorlatilag kódolva vannak a rendszerbe a bérlői fizetésképtelenségek. Az ingatlanokat bérbe vevő szolgáltatók bevételei nagyban függnek az egészségbiztosítási rendszer kifizetéseitől (Medicaid, Medicare), vagyis lényegesen bizonytalanabb lábon állnak, mint egy magánegészségügyi szolgáltató.
 3. Az OHI helyzete az általa bérbe adott ingatlanok természeténél fogva nem hasonlítható össze egy társasházakat vagy irodákat kezelő REIT helyzetével, hiszen utóbbiak sokkal könnyebben találnak új bérlőket az esetlegesen megüresedő ingatlanokhoz. Egy fontosabb bérlő távozása ezért nagyobb összegű, elhúzodó bérleti díj kiesést tud okozni a társaságnál.
 4. A pénzügyi helyzet inkább átlagos (vagy átlag alatti) de semmiképpen sem tűnik sziklaszilárdnak, vannak azért jóval erősebb mérleggel bíró REIT-ek az egészségügyi szektorban, nem véletlenül kapott BBB- hitelminősítési osztályzatot két nagy intézettől is.
 5. Az OHI esetében az egy részvényre jutó FFO érték nagyon félrevezető lehet, az osztalékfizetés biztonsága egyáltalán nem olyan magas, mint ahogy első ránézésre tűnik, ennél mélyebbre kell ásnunk itt (a tanfolyamban bemutatottak szerint).
 6. A 7% feletti induló osztalékhozam csábítónak tűnik, és ha elég sokat szórakozunk a kalkulátorral, akkor láthatjuk is, hogy ez abszolút nem figyelmen kívül hagyható szempont egy hosszútávú befektetésnél, de a kérdést akkor is fel kell tennünk magunknak: a következő években várhatjuk-e az egy részvényre jutó eredmény növekedését az OHI esetében? A hosszútávon befagyasztott osztalékfizetésű REIT valójában osztalékcsökkentőnek számít-e már az infláció növekedése esetén?

A Társaságnak vannak tagadhatatlan előnyei is, ezeket most nem részletezem, de ha ma kellene felépíteni egy REIT portfóliót, akkor egészen biztosan nem szerepelne a TOP 10-es listámon.

(kérlek ne kérdezzetek a TOP 10-es listáról, thnks!)

 

 

 

 

 

3 válaszok
 1. Timi
  Timi says:

  Szia,

  Egy korábbi bejegyzésben utaltál rá, hogy majd írsz az NHI-ról. Erre lehet számítani a közeljövőben? Én tartok belőle a portfóliómban, de érdekelne róla más véleménye is.

  Válasz
  • Takács Gergely
   Takács Gergely says:

   szia! igen, rajta van a listán, de örömmel veszem azt is, ha te írsz róla egy ismertetőt!

   Válasz
 2. Timi
  Timi says:

  Sajnos én nem vagyok annyira otthon REIT-ben, mint te, emiatt nem vállalkoznék egy elemzés megírásása. 🙂 Nem csak REIT-eket veszek, de az a terv, hogy a részvény portfólióm kb. 10%-a REIT legyen. O, NNN és WPC van figyelőn, az NHI-ből már vettem egy induló pozíciót, bővíteni még nem bővítettem.

  Szerettem volna, ha van Healthcare REIT a portfóliómban, az NHI korrekt induló osztalékhozamot és dgr-t kínált, valamint úgy ítéltem meg, hogy stabil REIT, szép egyenletes növekedéssel.

  Ami egy kicsit zavar, hogy 1999 után 2x is volt osztalékvágás, igaz 2008-2009-ben nem. Én úgy látom kevésbé szállt el az árfolyama, mint a többi REIT-nek, amit figyelek, akár vehető lenne most is, de azért még bőven nem a kihagyhatatlan kategória.

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük