National Health Investors Inc. (NHI) – konzervatív versenyző egy változó piacon

Az első tipped egészen biztosan a Welltower vagy a Ventas arra a találós kérdésre, hogy 2010 és 2018 között mely egészségügyi REIT volt képes minden egyes évben növelni az osztalékait, ráadásul kiemelkedő mértékben. Nagyon nem lőnél mellé, tényleg logikus választások lennének, hiszen mindkét REIT sikeresen verekedte át magát a válságon és a következő évtized kiváló növekedési lehetőségeket kínált mindkét szereplő számára. Nem is okoztak csalódást, de a képzeletbeli dobogóra mégsem sikerült felállniuk. Nézzük hát, kik előzték meg őket ebben a nemes versenyfutásban!

A harmadik helyezett Universal Health Realty Income Trust-ot (UHT) nem ismerem, egyelőre, ez a REIT mindenesetre 12,5%-al növelte az osztalékait ebben az időszakban.

A dobogó legfelső fokán a mindenki által ismert és agyonsztárolt Omega Healthcare Investors, Inc. (OHI) pöffeszkedik, teljes joggal, hiszen egy nagyon gyors és agresszív növekedési történet az övé, aminek egyenes következményeként 120%-al volt képes emelni az osztalékain, kevesebb mint 10 év leforgása alatt, bámulatos növekedés ez egy REIT-hez képest.

A dobogó második fokán, az UHT és az OHI között egy kevéssé ismert versenyző, a National Health Investors Inc. (NHI) szerénykedik, amely tiszteletet parancsoló 90,9%-os osztaléknövekedést tudott az asztalunkra pakolni. Egy nagyon óvatosan növekedő, konzervatívan gazdálkodó szereplőről van szó és nagyon örülnék neki, ha minél előbb belekerülhetne a REIT portfólióba, vizsgáljuk meg hát alaposabban is!

National Health Investors Inc. (NHI)

Az NHI az USA egyik legrégebbi alapítású egészségügyi REIT-je, bőven volt hát ideje arra, hogy kiépítse magának a csinos kis ingatlanportfólióját. Alapvetően azért két fő területre koncentrál:

Itt láthatjuk az általa kezelt ingatlanokat:

Mielőtt unottan legyintenél, hogy a Ventas-Welltower-Omega Healthcare hármas ugyanezt tudja, csak szélesebb diverzifikáltsággal, kérlek vedd elő a nagyítódat és vizsgáljuk meg az apróbb különbségeket is. Az NHI a mennyiségi növekedés helyett a minőségi gyarapodás mellett tette le a voksát, így nem olyan látványos a szárnyalása, de cserébe a szektor legerősebb szolgáltatóival működik együtt. A bérleti szerződések (főleg triple net lease konstrukciók) hossza a biztonságos 10-15 éves horizonton mozog és 2023 előtt nem is nagyon kell foglalkoznia a megállapodások meghosszabbításával.

Mindenképpen látnunk kell azt is, hogy a túlépítés kockázata mellett az egészségbiztosítási rendszer finanszírozási kockázata is jelen van az NHI életében, de erre nincsen nagyon ráhatásunk, együtt kell élni vele. Az elmúlt évben a bérlők egy része kérte a bérleti megállapodások felülvizsgálatát, vagyis teljesen nyilvánvaló, hogy a szolgáltatók komoly falakba ütköztek a működési piacukon, de az NHI egyelőre veszi ezeket az akadályokat. Az árbevételének a kb. 60%-a a négy legnagyobb bérlőjétől származik, nyilvánvaló tehát a partnerkockázati kitettsége is.

Pénzügyek

Az óvatos hozzáállás a Társaság pénzügyeiben is megmutatkozik, a szektor talán legerősebb mérlegét tudja a magáénak, a hitelminősítése is ennek megfelelő (Standard & Poor: BBB).

Mindezek eredményeképpen a Társaság jóval megelőzi a versenytársait az értékteremtésben, hosszú távon mind a REIT-, mind pedig az S&P 500 indexet állva hagyta, ez mindenképpen figyelemre méltó eredmény.

Osztalék

A Társaság 2001 óta fizet folyamatosan osztalékot (még 2008/9-ben sem csökkentett!), vagyis az osztalékfizetési múltja egészen káprázatos. Az induló osztalékhozamunk 5% felett van,  a kifizetési arányunk 80% körül mozog, az osztaléknövekedési ütem pedig egyelőre csak lassulni látszik,  ellentétben a közvetlen versenytársakkal, ahol gyakorlatilag megtorpant a növekedés. Ahogy láthatjuk, jobb éveiben a Társaságnak még extra osztalékfizetésre is futja az erejéből.

Ami rettentően tetszik még, az a roppant hatékony működés: az egy alkalmazottra eső árbevétele pl. több mint kétszerese a Ventas-éhoz képest,  az általános adminisztratív költségeket  kíméletlen következettséggel szorítják egyre lejjebb.Értékeltség:

15-ös P/FFO-s áron szerezhetjük most be az NHI-t, hogy ez sok vagy kevés, azt mindenki döntse el magának. A REIT minősége szerintem nagyon magas, bátran kiállja az összehasonlítást a Welltower-Ventas párossal szemben (bár az ingatlanportfólió diverzifikáltsága nem olyan magas fokú), és – véleményem szerint – sokkal jobb növekedési lehetőségekkel is bír, annak ellenére, hogy az idősotthonokat és a skilled nursing facility-ket működtető szolgáltatók (tehát az NHI bérlői) várhatóan komoly ellenszélben hajókáznak a következő években. Az biztos, hogy 11-13 P/FFO értékeltség mellett már ész nélkül vásárolnám a REIT portfólióba.

 

Forrás: www.nhireit.com

 

 

 

1 válasz
  1. Lexandro
    Lexandro says:

    Az egy alkalmazottra eso bevetel pumpalasanak egyik modja ha a ceg felet kirakod munkaerokozvetitokhoz. Anno a T-Mobile-nal pesten, 10-15 evvel ezelott a dolgozok fele kb ilyen konstrukcioban dolgozott.

    Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük