Nagybevásárlás

Az amerikai kamatemelési várakozások és néhány REIT szektor (egészségügy, kiskereskedelem) körüli jövőbeli bizonytalanság már hónapok óta kiváló lehetőséget teremtett a REIT portfólió jelentős bővítésére, és egy április végi hajtóvadászat alkalmával sikerült több nagyvadat is leteríteni.

 

(Warren Buffett hasonlót javasol: ha elkezd arany esni az égből, a dézsát tedd ki, ne a gyűszűt.)

Nézzük meg röviden, mik kerültek a zsákunkba:

 1. Welltower (WELL), egészségügy

A Ventas mellett az egészségügyi szektor talán legerősebb képviselője, diverzifikált ingatlanokkal, erős bérlőkkel, BBB+ hitelbesorolással és 6,5%-os induló osztalékhozammal több, mint csábító volt, nem is bírtam ellenállni a vásárlásnak. Több, mint 40 éve fizet oszalékot – azon kevesek egyike, aki nem is csökkentett – az osztalékemelési várakozások nem túl kedvezőek, de nem is ezért vettem elsősorban, hanem az ingatlanportfólió minőségének emelése végett.

 1. National Retail Properties (NNN), kereskedelem

A Net Lease szektor egyik legerősebb, de méltatlanul elfelejtett szereplője az NNN, és bár 100% retail, rendelkezik minden földi jóval: kiváló menedzsment, alacsony WACC, parádés bérlők, jól fedezett osztalék (5% feletti induló osztalékhozam!), erős mérleg, ráadásul az egyszámjegyű osztalékarisztokrata REIT között is ott a helye, mi kell még? Nekem semmi, egyértelmű vétel volt.

 1. Iron Mountain (IRM), tárolás

A JCAP vásárlás után megfogadtam, hogy a storage szektor egyelőre felejtős, hiszen nyakig ülök a kiváló minőségű REIT-ekben (PSA, EXR, NSA), de mégis sikerült bravúros módon átbújni a saját magam által támasztott mérce alatt, hiszen az IRM félig mégiscsak data center REIT. Egyébként is érdekes egy helyzet az övé: a felhőszolgáltatások/az elektronikus ügyintézés/az okosszerződések elterjedése mind amellett szól, hogy a hagyományos irodai tárolási szolgáltatások iránti kereslet meredeken csökkeni fog a jövőben, a gyakorlatban mégis náluk tárol a Fortune 1000 cég színe-java. Az IRM azon kevés REIT-ek egyike, amely economic moat-al rendelkezik és a versenyelőnyük nem az alacsony tőkeköltségükből fakad, hanem az ingatlanok speciális jellegéből. Bár csak BB- credit rating-el bírnak – és egy recesszióban várhatóan osztalékcsökkentésre is kényszerülnének – ennek ellenére is egyértelmű vétel volt a számomra.

 1. P. Carey (WPC), diverzifikált

A WPC minőségben az NNN és a WELL szintjén helyezkedik el, parádés diverzifikáltsággal megáldva (földrajzi, iparág, bérlő, stb.), a kihasználtsága évtizedek óta nyaldossa a 100%-os szintet. Sokáig kutattam az okát, hogy ennek ellenére miért is nem mozgatja meg annyira a fantáziám, végül rájöttem a nyitjára: sokadig ránézésre sem voltam elájulva a top 10 bérlőtől. Egy kis nyomozás után oszlottak az ezzel kapcsolatos aggályaim, így „végre” az országban utoljára én is felszálltam a WPC bandwagonra.

 1. Simon Property Group (SPG), kereskedelem

Ezen a vételen szintén nincs mit magyarázni, egy agyonvert szektor minőségi szereplője, nem sok „A” besorolású REIT futkározik 5%-os osztalékhozammal, ráadásul az SPG előtt szép osztalékemelési jövő is áll. A méretelőnyt képesek a javukra fordítani: megvan a pénzügyi rugalmasságuk, nagyszerű együttműködést építettek ki más iparági szereplőkkel is, a kereskedelmi szektorban talán egyedül ők képesek egy komolyabb felvásárlásra (MAC, TCO, SKT). A leszegett fejű menedzsment senkit se tévesszen meg: a nyakuk nem bírta el azt a terhelést, amit az éves ingatlanos díjkiosztókon kapott aranyérmek súlya okozott.

 1. Pennsylvania REIT (PEI)

Egy regionális szereplő is helyet kapott még a szatyrunkban, a PEI elsősorban Philadelphia városában – és az északkeleti partvidéken – rendelkezik bevásárlóközpontokkal. Sokáig B/C kategóriás szereplőként tekintettek rá és a CBL-WPG párossal vették egy kalap alá, amíg ki nem derült, hogy az adott területre eső költésben – és így a bérleti díjaiban is – inkább egy erős B osztályzatú üzemeltetőnek minősül. Még bőven akad dolga az ingatlanállományának a javításával, azok felújításával, a jobb bérlők bevonzásával, a hitelek leépítésével, de a helyzete összességében mégis óvatos bizakodásra ad okot. Amíg a menedzsment szép csendesen elvégzi ezt a munkáját, addig is szép csendesen érkezik a 9%-os osztalék.

 1. Brixmor Properties (BRX), kereskedelem

A bevásárlóközpontokat üzemeltető Brixmor ugyan nem mérhető a szektor olyan erős szereplőihez mint az FRT, az UBA vagy a REG, de a közel 8%-os induló osztalékhozam elcsábított. A félreárazottságot elég sok minden alátámasztotta:

 • bőségesen fedezett osztalék, további osztalékemelési várakozások,
 • a top 10 bérlő kifejezetten erős,
 • az ingatlanok 70%-ánál egy nagy élelmiszerlánc a főbérlő (Walmart, Kroger, stb.),
 • BBB- hitelminősítés,
 • a retail apokalipszis ellenére úgy néz ki, hogy tovább tudják emelni a bérleti díjaikat.

 

A fentiek mellett az egészségügyi MPW, DOC és NHI került megvételre, róluk később még részletesebben is lesz szó.

Akárhogy is nézem, ezzel lassan a végére érek a REIT portfólió felépítésének,hiszen teljesen felesleges 40 elemszám felé menni. A nagybevásárlás összességében kitűnően sikerült, egyedül az UBA-ról csúsztam le, azt viszont nagyon sajnálom, hiszen egy egészen páratlan minőségű REIT páratlan áron volt elérhető pár hétig. A befolyó bérleti díjakból kb. háromhavonta tudok venni egy újabb REIT-et, ha jól számolom már csak 7 komoly célpont maradt, ezek viszont egyelőre nem érhetőek el olyan értékeltségi szinteken (mondjuk 15-17 P/AFFO alatt), ami mellett jó szívvel rá tudok tenyerelni a vétel gombra.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük