Mit szeretek a REIT befektetésekben?

  1. A kiszámíthatóságot. Már november 4.-én pontosan tudom, hogy a REIT-ek és az osztalékos cégek tulajdonosaként hány helyről, melyik napokon, mekkora fizetés érkezik.

A novemberi hónap pl. így fog kinézni:

  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
1.         AT’T 61,2
4.-8. CVS 86,5     NHI 36,75  
11.-15.       AAPL 36,96 ABBV 178,69 EPR 58,13 SKT 393,34
18.-22. APLE 17,5 WRK 50,05      
25.-29.         SPG 134,4

Amit még fontosabb tudni, az az, hogy a REIT és osztalékos befektetés csak pénzt termel, de nem tesz gazdaggá, mert a gazdagság lelki természetű. Az életünk célja nem az, hogy vagyonos emberek legyünk, az igazi gazdaságra kell törekednünk, olyanra, ami ad, ami segít, ami irgalmaz és ami fölemel. A Bátor Tábor Alapítvány közössége pont ilyen gazdagsággal ajándékozza meg a nehéz helyzetbe került családokat, ezért a novemberi osztalékbevételek is őket illetik.

  1. Hosszú távon sikerre van ítélve a rendszer

Gyakorlatilag minden hónapra jut egy osztaléknövelő cég, legutóbb a gyógyszeripariban tevékenykedő AbbVie lepett meg egy 10%-os osztalékemeléssel. A beérkező osztalékok, az osztaléknövekedések és a beérkezett osztalékok újrabefektetése adja hosszú távon az igazi erejét az osztalékos befektetésnek.

  1. Bőven lehet „hibázni”

A REIT befektetéseknél a célunk elsősorban az, hogy legalább jó (vagy kiváló) minőségű REIT-eket vásároljunk legfeljebb átlagos áron, de semmiképpen sem drágán. Természetesen elő fog fordulni az is, hogy az átlag alatti áron megvásárolt REIT egy későbbi időszakban még kedvezőbb feltételekkel elérhetővé válik, de ezt kell fogadnunk, nem fogjuk tudni minden egyes alkalommal a lehető legjobb áron beszerezni a célpontjainkat.

Nézzünk is egy példát: A prémium kategóriás bevásárlóközpontokat működtető Macerich Company nevű REIT-ből 12 P/FFO értékeltség mellett kezdtem el vásárolni, úgy gondoltam, hogy egy ilyen jó minőségű REIT-ért ez egy kedvező ár. Igen ám, de ahogy begyűrűzött a kiskereskedelmi apokalipszis rémképe a piacra, a Macerich már a számomra elképzelhetetlenül alacsony 8-as P/FFO mutató mellett is elérhetővé vált, vagyis a korábbi vásárlás már egyáltalán nem tűnt olyan telitalálatnak, amilyennek akkor véltem. A további vásárlásokkal 9,2-es P/FFO-ra csökkent az átlagos vásárlási áram, amiben az is közrejátszott, hogy a társaság komplett vezetősége szintén két kézzel zsákolta a REIT részvényeit, vagyis a vezetőség is úgy gondolja, hogy a REIT nagyon is alulértékelt a tagadhatatlanul meglévő felsőkategóriás ingatlanjaihoz képest. (És lássunk csodát, a társaságot a legjobban ismerő vezető tisztségviselők sem „találták el” a legjobb vételárat, 12-8 közötti P/FFO értékeltség mellett szereztek ők is tulajdonrészt a REIT-ben.) Ennek a „hibának” az ellenére úgy gondolom, hogy 5 év múlva a Macerich-ba 12-es P/FFO-val fektetők nagyon is elégedettek lesznek a hosszú távú megtérüléssel, ilyen „hibák” bőven beleférnek a rendszerbe.

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük