Mire figyelj az osztalék portfóliód felépítésekor?

Az osztalék portfóliód felépítése kétséget kizáróan a befektetési tevékenység legizgalmasabb része. A minőségi cégekre való rátalálás, a releváns mutatószámok megvizsgálása, és végül a jó időben történő vásárlás okkal váltja ki az emberből a jó munka után érzett örömöt.

A portfóliód felépítése és kezelése során (ami már jóval „unalmasabb” feladat) szükséged lesz pár hasznos szempont figyelembe vételére, ebből gyűjtöttem össze most egy csokorral.

Ne a magas osztalékhozamú cégekbe szeress bele – sokkal inkább az erős osztaléknövelőkbe

A kiugróan magas osztalékhozamot kínáló vállalatok jellemzően egy ok miatt forognak magas értéken: mert a piac attól fél, hogy ez hamarosan meg fog szűnni. Az ilyen társaságok esetében nem várható sem a kifizetett osztalékok értékének, sem pedig a részvényárnak az emelkedése. Csak abban az esetben vállald az elköteleződést az irányukba, ha látod és érted a kapcsolódó kockázatot.

Fordítsd a figyelmedet inkább azon cégek felé, ahol mindkét típusú növekedésre számíthatsz, hosszú távon ez fog kiemelkedő eredményt biztosítani. Az osztaléknövelés mögött a menedzsmentnek az az erős meggyőződése áll, hogy a vállalat jövedelemtermelő képessége fokozódni fog a jövőben.

Ne ess szerelembe egy-egy cég iránt, a befektetési stratégiádhoz legyél hűséges

A befektetési időszakod során csak néhány olyan céggel fogsz találkozni, ami végig folyamatos növekedést, kiváló termékeket, emelkedő osztalékot fog felmutatni párhuzamosan. Ha vakon bízol egy cégben akkor is, ha egy emelkedő piacon rosszul teljesít, ha folyamatosan csökkenő eredményességet mutat fel, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy újra megvizsgáld az alapokat: miért is vetted meg azt a céget, mik voltak az eredeti okaid a vásárlásnál. Egy átalakulás a cégednél önmagában nem ok az értékesítésre, a legerősebb cégeknek megvan az a képessége, hogy a ciklikus periódusaiból is még jobban megerősödve tudnak kijönni.

Ne azért adjál el, mert profitot realizálsz, azért adj el, mert okod van rá

Biztosan hallottál már olyan kereskedőkről (befektetőnek nem nevezném), akiknek megvan a saját speciális szabályuk az eladásokra, pl. ha egy részvény árfolyama +10%-ot, +20%-ot, vagy +25%-ot emelkedik, akkor automatikusan eladnak. A kérdés: ha a piac is felismeri, hogy van egy aranytojást tojó tyúkod, akkor minek adnád el? Irracionálisan magas árat kell kínálni azért, hogy egyáltalán elgondolkozz ilyenkor az eladáson. Az ilyen kivételes eszközöknek csak növekszik az értéke, ha egyszer megválsz tőle, valószínűleg örökre búcsút mondhatsz a jó áron történő visszavásárlásnak.

Nem kaszinóban játszol, a vakmerőség nem erény

Az osztalék alapú befektetés (akárcsak más típusú befektetések) nem az a játék, ahol addig kell játszanod, amíg végre nem nyersz, még kevésbé az a játék, ahol azért kell játszanod, hogy a közelmúlt veszteségeit „visszanyerd”. Az előbbi életérzésért inkább a kaszinót keresd fel, az osztalék fókuszú befektetés sokkal inkább egy folyamat, ahol a pénzedet azért helyezed ki, hogy dolgozzon neked. Amennyiben a növekvő osztalékokra alapuló befektetési irányzatot követed, akkor sokkal inkább szükséged lesz a semmittevés erényére, mint az állandó cselekvési kényszeredre. Ne „siettesd a rendszert”, mert úgy van kódolva, hogy a türelmet díjazza a legjobban.

Keresd a minőséget

Amikor tulajdonos szeretnél lenni osztalékfizető cégekben, akkor több ezer cég közül választhatsz. Sok esetben még az iparágak beazonosításának és a cég tevékenységének a megértése is nehézséget okozhat, inkább olyan társaságokat keress, ami számodra is világos működésű, pl. McDonald’s, Starbucks, Pepsi, Nestlé, Unilever, Apple.

Jó esetben így már csak pár száz társaság közül kell kiválasztanod azt a néhányat, ahol részesedést szeretnél vásárolni. A pénzedet nehéz munkával kerested meg, ezért csak az arra méltó cégek maradhatnak a vásárlási listádon. Olyan cégeket keresünk, ahol legszívesebben életünk végéig tulajdonosok lennénk. Ahhoz, hogy értékálló, stabil, magas minőségű osztalék portfóliót építsél, elég akár 20 cégbe fektetned (sőt).

2 válaszok
  • Takács Gergely
   Takács Gergely says:

   köszi szépen, heti 1 bejegyzéssel szeretnék én is jelentkezni hosszútávon. Látom szépen gyűlnek az osztalékaid, hajrá, sok sikert!

   Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük