Márciusi vásárlások

Márciusban csak kisebb vásárlásokra volt keretem, így tovább csipegettem a gyógyszerkereskedelmi óriás Walgreens-ből és versenytársából, a CVS Health-ból is. A gyógyszerkereskedelem szabályozói oldalról elég erős nyomásnak van kitéve, ráadásul az Amazon-Berkshire-JP Morgan hármas által közösen tervezett egészségügyi szuperszolgáltató megjelenése is új versenyhelyzetet teremthet a szektorban, vagyis egyáltalán nem meglepő a két cég nyomott ára, de ezzel együtt is egyértelmű vételnek láttam őket. Egyáltalán nem zavar, hogy a két cég egymás közvetlen versenytársa, remélem egyszer majd hasonló jó lehetőség kínálkozik a lakberendezési termékeket forgalmazó nagyágyúk, a Home Depot és Lowe’s együttes megvételére is.

 

Ugyanilyen kis mértékben vásároltam az Abbott Laboratories-ból néhány éve kivált AbbVie-ből is, aki a gyógyszergyártás mellett nagyon komoly kutatás-fejlesztési potenciállal is rendelkezik. A sikeres gyógyszerfejlesztésekre nincsen garancia, sokszor egészen kis apróságokon múlik, hogy egy dollármilliárdos fejlesztés a kukában, vagy a gyógyszertárak steril polcain landol, így a cég jövőbeli osztalékfizetési képességét sem lehet pontosan előre jelezni. Az Abbott-ból hozott céges kultúra, az 5% feletti induló osztalékhozam és az értékeltségi mutató hármasa volt az, ami miatt mégis bővítettem vele az osztalékos portfóliót.

 

Hírek:

Az infrastrukturális eszközöket bérbe adó Uniti Group legnagyobb bérlője egy csúnyán elvesztett per miatt csődközeli állapotba került, ezért az Uniti körül is szorult a hurok: mivel sem részvénykibocsátással, sem pedig hitelfelvétellel nem érdemes tőkét bevonnia, ezért egy hatalmas osztalékcsökkentésre kényszerült, hogy az így megspórolt pénzzel – idővel – diverzifikálni tudja magát a legnagyobb bérlőjétől. Az osztalékcsökkentés elvileg csak ideiglenes, hiszen a REIT státuszának a megőrzéséhez ennél többet lesz köteles kifizetni, ennek ellenére nem kizárt, hogy hamarosan megválok ettől az egyértelműen magas kockázatú REIT-től.

Sok cégnél osztalékemelés is történt, az emelések mértékétől először nem voltam annyira elragadtatva, hiszen pl. az ADS (10,5%), Lear (7,1%), Cisco (6,1%) esetében jóval nagyobb ugrásra számítottam, de a bejelentett részvényvisszavásárlási programok nagyságrendje meggyőzött arról, hogy megfelelő tőkeallokátorok ülnek a vezetői székekben, vagyis hosszútávon ezek a cégek képesek az átlag feletti részvényesi értékteremtésre. Az OMC (8,3%) és a BEN (13%) emelése szimplán csak „jól esett”, a Broadcom 50% feletti osztaléknövelése mellbe vágott, és persze kiváncsian várom még az Apple, az IBM, a Flowers Foods és a Lam Research hamarosan esedékes emeléseit is.

Az USA REIT-ek között jelenleg nagyon kevés minőségi célpont elérhető normális áron, így inkább csak egy-két túlértékelt cég eladása van napirenden, de azokkal sem kapkodok.

1 válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük