Ínséges hónapok elé néznek a REIT vadászok? Türelem, türelem.

Sajnos nem kényezteti el a REIT-be fektetőket a lassan beköszönő ősz sem, a szektort lekövető ETF-ünk (Vanguard Real Estate – VNQ) 14% feletti éves hozama is jól mutatja, hogy egyáltalán nem könnyű manapság kiváló minőségű, de jó áron elérhető célpontokat találni.

Ezt annak ellenére írom, hogy histórikusan a jelenlegi 16 P/FFO körüli értékeltség még nem is tekinthető „túlárazottnak”, sőt, inkább csak átlagosnak mondható.

Amikor viszont egy alaposabb pillantást vetünk az egyes alszektorok értékeltségére, akkor óriási különbségekbe botlunk: az ipari ingatlanokat, a lakóházakat, a net lease konstrukcióban bérbeadókat, a self store-okat üzemeltető REIT-ek esetében 20 feletti (átlagos) P/FFO értékeltséget tapasztalhatunk, a prémium szereplők árcéduláján pedig még ennél is magasabb árszint fityeg.

Az elmúlt 3 évben nem fordult még elő olyan időszak, hogy ne lett volna olyan „leárazott”, átlagos vagy jó minőségű REIT a piacon, ami még nem található meg a portfóliómban, jelen pillanatban azonban ez a helyzet. Az egyedüli, brutálisan jó értékeltséggel vásárolható mall szektor a REIT befektetéseim 45%-át teszi ki, és ezt már nehéz ésszerű keretek között tovább bővíteni (bár az SPG esetében a határ a csillagos ég is lehet).

A mall-ok kétségkívül hatalmas kihívás előtt állnak, erről korábban már írtam, és a jövőben elkerülhetetlen az átalakulásuk: az ilyen helyekre nem kizárólag vásárolni mennek majd az emberek, hanem „csinálni valamit”, így egyfajta élményközpontként (fitness, bowling, éttermek, játszótér, közösségi terek, stb.) fognak feltehetőleg üzemelni.

A megoldás megint csak a következő lesz: türelmesen várakoznunk kell és a piac természetes hullámzása, az irracionális félelmek és – a REIT-ek esetében különösen – a jegybanki alapkamat nem várt változása futószalagon fogja szállítani a részünkre a jobbnál-jobb bevásárlási lehetőségeket.

Az idei évben már csak az osztalékok újrabefektetése maradt „feladatként”, ezekről a vásárlásokról is igyekszem majd beszámolni.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük