Eredményjelző

Két év telt el az osztalékportfólió első elemeinek a letétele óta – és bár ez az időtáv nem tekinthető értékelhető hossznak egy osztalékbefektető életében – de néhány tanulságot már most le lehet vonni:

 

  1. Még mindig hallatszik annak a hatalmas sziklának a zaja, ami a szívemről gördült le akkor, amikor megszűntek a privát bankárokkal és tanácsadókkal folytatott kínos beszélgetések. A biciklimet neki tudtam volna támasztani azoknak a ködös magyarázatoknak, amiket a valóságnak azután sikerült évről-évre megcáfolnia.

Mióta a saját kezembe vettem az osztalékportfólióm felépítését, óramű pontossággal tudom, hogy a befektetéseim milyen eredményt fognak szállítani a következő hónapban, jelenleg így néz ki a Classic portfólió 2018-as év eleje.

 

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec Összesen
AAPL 30 30
T 20 20
CSCO 35 35
FLO 26 26
IBM 30 30
QCOM 27 27
SWM 17 17
TGT 82 82
UN 22 22
HRL 14 14
CVS 44 44

 

  1. A legjobb befektetés ennek ellenére mindig az önmagunkba történő befektetés: az elmúlt évek alatt rengeteget olvastam a témában, és biztos vagyok abban is, hogy még mélyebbre sikerül majd ereszteni a gyökereket a REIT befektetések termőföldjébe.

 

  1. Egyáltalán nem sietek: tisztában vagyok vele, hogy a REIT befektetések nem fogják évről-évre megduplázni az értéküket, így nincsenek irreális illúzióim a szállított hozamok tekintetében sem, a menetrendszerűen csordogáló bérleti díjak és a kamatos kamat hosszútávon szépen fogja tenni a dolgát. A tervek szerint a 2018-as év végére sikerül befejezni a REIT portfólió felépítését, utána már csak a beérkező osztalékok újrabefektetése marad „munkának”.

 

  1. A Classic portfólió felépítését egyáltalán nem könnyíti meg az Osztalékbajnok és Osztalékarisztokrata cégek kiugróan magas értékeltsége, így a nagy bevásárlások is elmaradtak egyelőre. A partvonal mellett álldogálva szépen gyűlnek a noteszbe a célpontba kerülő cégek, így a következő piaci összeomlásnál csak ezt a bevásárlólistát kell majd magammal vinnem.

 

  1. Két értékesítés is történt: a Target és a Kroger esetében is rövid idő alatt komoly árfolyamnyereséget sikerült realizálni, és párhuzamosan nagyon jó REIT vételi lehetőségek is feltűntek, ezért hosszas tépelődés után megléptem ezt a cserét. Most úgy gondolom, hogy két jó lehetőség között kellett döntést hozni, de afelől már egyáltalán nem vagyok meggyőzödve, hogy a TGT-KR párossal hosszútávon sokkal rosszabb eredményt értem volna el, mint a megvásárolt REIT-ekkel. Az évi két tranzakció egy magát komolyan vevő osztalékbefektető életében pontosan kettővel több, mint ami szükséges, ezért a következőkben inkább arra koncentrálok, amire ezen a területen a legnagyobb szükség van: a semmittevésre.

 

  1. Összességében rendkívül elégedett lehetek az eddigi munkával, sikerült elcsípni néhány igen kiváló céget (igen kiváló áron) és az új befektetett tőkének, az osztalékemeléseknek, illetve a visszaforgatott osztalékoknak köszönhetően hónapról-hónapra egyre magasabb a két portfólió által szállított osztalékok összege is.      A Classic portfólió kiugró eredményessége nem szédít el (hiszen az S&P 500 is folyamatos csúcsokat dönt), a REIT-ek megtorpanása pedig nem csüggeszt el, épp ellenkezőleg: örömmel használom fel ezt a kegyelmi időt a minőségi célpontok megvásárlására, remélem pár hónapig kitart még.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük