Az Osztalék Arisztokraták

Osztalék arisztokratáknak hívjuk azokat a cégeket, amelyek:

  • a S&P 500 tagjai és,
  • az utolsó 25 évben folyamatosan emelték az egy részvényre jutó osztalékukat.

Az Standard&Poor’s index a világ legfontosabb tőzsdeindexe, összetettsége által nagyon jól tükrözi az egész amerikai (és a világ) gazdaság eseményeit, ezért nagyon gyakran használják egyfajta reprezentatív mutatóként.

Az Osztalék Arisztokrácia tagjai tehát olyan nagy, kiváló minőségű vállalatok, amelyek hosszú évtizedek alatt bizonyították azt, hogy képesek komoly részvényesi értékteremtésre.

Mi jellemzi általában ezeket a vállalatokat:

  • kiváló, hozzáértő menedzsment
  • széles „economic moat” (olyan erőfölény, ami állandó árazási előnyt biztosít a többi piaci szereplővel szemben, pl. nagyon erős brand, védett szellemi tulajdon, méretgazdaságosság, stb.)
  • stabil mérleg,
  • kiemelkedő hitelminősítési besorolás,
  • recessziós időszakban is képesek átlagon felüli eredményt realizálni,
  • sorozatosan jó tőkeallokációs döntések.

 Nézzük az OSZTALÉK ARISZTOKRATÁK teljesítményeiket!

Ahogy a grafikon is mutatja, az elmúlt 10 évben az OSZTALÉK ARISZTOKRATÁK eredménye (átlagos 9,7%-os eredmény) könnyedén megelőzte a S&P piacának 6,3%-át, ami egyébként szintén figyelemre méltó teljesítmény. Az osztalékok 31%-kal „részesültek” a piac teljes növekedésből, vagyis a jelentőségük megkérdőjelezhetetlen a hosszú távú eredményesség szempontjából.

forrás: Simplysafedividends

Ahogyan említettük, az OSZTALÉK ARISZTOKRÁCIA tagjai válságos gazdasági környezetben is jobban teljesítenek a többi piaci szereplőnél. A táblázat jól mutatja, hogy a 2008-as esésben lényegesen kisebb kilengést produkáltak és a válságból is „jobban jöttek ki”.

forrás: Simplysafedividends

Nézzük a szektoronkénti megoszlásokat!

Az OSZTALÉK ARISZTOKRATÁK jelen pillanatban 51 taggal büszkélkedhetnek, ahogy a következő képen látható, a fogyasztási javakhoz kapcsolódó szektor 25%-al van jelen, ami nem meglepő annak fényében, hogy az irántuk való kereslet gyakorlatilag állandónak tekinthető, ez óriási stabilitást jelent nekik a változó környezetben.

A másik véglet az információ technológiai szektor, de ez sem tekinthető nagy meglepetésnek: az iparág robbanásszerű fejlődése igényli a folyamatos kutatás-fejlesztési költségeket, ezek a Társaságok inkább fektetnek az organikus növekedésükbe, az osztalékfizetés kevésbé jellemző erre a szektorra.

forrás: Simplysafedividends

REIT

Az ingatlanos – REIT szektor (Real Estate Investment Trust) – egyelőre csak egy társasággal képviselteti magát, de hamarosan ez is változni fog. Mivel az eredményük 90%-át kötelesek minden évben osztalék formájában kifizetni, ezért ezek a társaságok speciális ligában játszanak. Erről bővebben a tananyagban beszélünk.

Ők azok!

Ahogy a legelején említettük, a 25 éven át fennálló osztalékemelési múlt mellett a másik bekerülési feltétel az S&P 500 tagság. Csupán az előbbi feltételt több, mint 150 cég teljesíti, ezt csökkenti le a méretbeli szűrési feltételünk. Nézzük hát ezeket a kiváló cégeket!

Energia

 Fogyasztási javak

 Ipar

 Pénzügy

 REIT

  • Federal Realty Investment Trust

 Egészségügy

 Alapanyagok

Technológia

Közműszolgáltatás

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük