2020-as várakozások

Classic portfólió

Az itt szereplő cégek minőségével kifejezetten elégedett vagyok, úgy gondolom, hogy jóval átlagon felüli társaságokat sikerült kiválasztani az elmúlt 4 évben, vonzó értékeltségi szintek mellett. Az osztalékfizetés biztonsága magas és a növekedési ütemben sem várható lassulás, átlagosan 5% feletti osztalékbővüléssel számolok.

Az osztalékfizetések mellett egyre nagyobb figyelemmel kísérem a sajátrészvény visszavásárlásokat, ezek ütemezéséből kiválóan következtetni lehet egy-egy cég tőkeallokációs döntéseinek a minőségére, ami az egyik legfontosabb tényezővé vált a szememben a cégek kiválasztásánál. Több vállalkozás (pl. Foot Locker, Magna International, Kohl’s, Lear, Alliance Data) – paradox módon – azért tudja fenntartani a robosztus osztalékemeléseit, mert nagyon kedvező kondíciókkal képes saját részvényeket visszavásárolni, így a kifizetendő osztalék abszolút értékben alig emelkedett az elmúlt években, dacára a kétszámjegyű éves emeléseknek. Bármilyen hülyén hangzik, de ha prémium árazással lennének elérhetőek, akkor az egyik legfontosabb fegyverüket csavarnák ki a kezükből, ami egyben az osztalékemelési potenciáljuk gyors elolvadásával is járna.

Természetesen idén is sikerrel maradtam le számos kiszemelt cégről, mert nem állt rendelkezésre elegendő tartalék a vásárlásokhoz. A képzeletbeli vételi gombot a következő társaságoknál nyomtam meg: Lowe’s, LyondellBasell, Texas Instruments, Ulta Beauty, Cigna (utóbbi kettő nem klasszikus osztalékos cég).

 

REIT portfólió

Ebben az esetben a minőségi faktorunk egyértelműen gyengült az év eleji helyzethez képest, hiszen egészen kiváló felépítésű REIT-ektől váltam meg (Realty Income, Welltower, Ventas, Extra Space Storage, WPC Carey, NNN, NSA, stb.) és a helyükre érkező hotel (HT és APLE) és mall REIT-ek (TCO, MAC, SPG, SKT) ezektől elmaradnak. Az ok, amiért megléptem a cseréket az kizárólag az értékeltségi szorzók erőteljes elmozdulásának „köszönhető”, számomra legalábbis ordító lehetőségnek tűnt megválni egy 24 P/FFO-s Realty Income-tól és helyette 7 P/FFO-s SKT-t vásárolni, mégha tisztában is vagyunk a meglévő kihívásokkal és különbségekkel. A mall REIT vásárlásokkal úgy érzem maradéktalanul sikerült eleget tennem a “ha arany potyog az égből, akkor a dézsát tedd ki, ne a gyűszűt” féle buffett-i tanácsnak, az pedig néhány éven belül kiderül, hogy jól ítéltem-e meg ezen REIT-ek fundamentumait, vagy tényleg a piacnak van igaza abban, hogy a bevásárlóközpontok (legyenek azok A, B vagy C kategóriások) dózeroltatásra vannak ítélve…

Osztalékcsökkentést két esetben várok, a Jernigan Capital belsővé alakítja a menedzsmentjét, ez rövid távon áldozatokkal jár, hosszú távon viszont nagyon is kifizetődő lesz, ezzel bőven együtt tudok élni. A WPG esetében szintén valószínű egy csökkentés, a REIT várhatóan csak az így felszabadult forrással lesz képes finanszírozni az épületei felújítását. Amit árgus szemmel figyelek az a same store NOI értéke lesz, ha ezt tudja stabilizálni 2020-ban, akkor nehezen tudok majd ellenállni az újabb WPG vásárlásnak, pláne, ha az osztalékcsökkentés hírére összeesik az árfolyam.

Várható osztaléknövelések a  REIT portfólióban: MPW, EPR, TCO, NHI, BRX, SPG, SKT.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük